laupäev, 14. november 2009

Kupang ja kaelakukkuv ulualune, Laane- Timor (täiend. 27.01)

Selamat paggi- tere hommikust

13-14.11.2009
Don (valdek) spiiks:
Vahepealt on puudu veel Paapua reisilood, aga need tulevad hiljem, siis kui saan sobrad jalle nousse taiega tsillimisse pausi tegema.
Eile saabusime parast vahemaandumisi Timika's (Paapua edelarannikul) ja Makassar'is (Sulawesi saar) Kupang'i, Laane Timori pealinna.

Timika on ülisuure rahvusvahelise suurkorporatsiooni omanduses olevat magedes asuvat maailma suurimat kulla- ja vasekaevandust Grasberg Mine teenindav "pealinn". Kaevandus toidab Indoneesia riigieelarvet väga markimisväärse papiga, mille eest pigistab valitsus silma kinni kaevanduse tekitatud ja pohjustatud keskkonnareostamise, metsade massilise havitamise, polisrahva diskrimineerimise ja havitamise, voortoojou massilise sissetoomise suhtes.
Vaid 5 Makassaris veedetud pogusat tundi lubasid naha ei rohkem, kui 1 selle linna turistispoti, Fort Rotterdami, kuid see polnud pooltki nii huvitav, kui lounasook suht kuulsas ja populaarses mereandide "suursooklas" (hiidwarung) Lae-Lae. Isegi minusuguse igavgurmaani jaoks mallusoobiv elamus.

Oine taxiralli Kupangi lennujaamast kesklinna (15km). Tasub votta prepaid taxi lennukast, vaid mingi 10K (10 eek) kallim (kesklinna 60K), kui lennujaama tagant meetertaxot otsima minna.
Koik LP oomajad ja paljud teised FULL, tule taevas appi, turiste ju yksikud, kas KOIK kohalikud reisivad? Lopuks valisime 175K ja 200K-ste asemel 60K-sed fanniga twinid (30 eeku nakku), sest esimesi eristas viimastest vaid airkonn ja natuke varskem valimus.
Pesaotsingute kaigus juhtus annaalidesse jaadvustamist vaariv stoori.
Peatume me taxoga mingi x urka ees, astun mina esiuksest valja, ups, takso on peatunud otse rentsli (0.5 lai ja 1m sygava) servas. Kah asi, astume yle. Aga musi Insener Teder, tuli teiselt poolt autot ja koige naha ja karvadega rentslisse myrraki taiega sisse. Vaid ahvatlev musklis ja laikiv higine  ylakeha nahtaval. Buddha on siiski eestlane, viimne kui kont terve, vaid marrastus saarel.
Meie hotell, Susi Hotel, on tegelikult sihuke peldik, millist pole isegi mina ammu nainud. Voileivaraha eest nakku saime pehmelt oeldult vasinud 2-se toa, peldiku uks alt 10 cm jagu kodunenud ja katteplekk ka roostesurnud. Dussist vaid malestus araloigatud kraani ja kahe veetorujupi naol, vesi nagu ikka siinkandis paagis, perset pesed kopsikust veega (hygieenilisem tglt ju, kui paberiga laiali nyhkida). Et vett allesjaanud peaaegu funktsioneerivasse torustikku saada, tuleb seda eraldi kysida. Maja 3-s ja katusekorrus on kohe-kohe kokku vajumas, koos sellega vaevalt, et ka alumistel korrustel ellujaajaid on- betoonist kandetalad ja postid on pragunenud, ripplaed juba kohati alla sadanud.
Aga savi, sa ei ela ju siin, oobid 1-2 ood ainult ja sinu 30 eeguse toa ees on stiilne ning taitsa OK rodu- miljonivaatega merele, loojangule ja udusele saarele silmapiiril. Ning kilekotisele rannale. Ja elu tuiksoon kogu oma hiilguses lausa peopesal- raamas promenaad, kleepsukirev ja soovikontserdisignaalidega liikluskeeris ning hommikul maja ees termosekohvi- ja pirukamutt, kes sulle pohiartikleile lisaks ka yhe konkreetse mehise kehaosa vasimusest elluaratamiseks siniseid tablette pakub. Aga mine sa ta turgu tea, akki hoopis kohvi ja pirukad palju suuremale arile kattevarjuks?
Peremees ytles, et tuleval aastal laseb hotellile buldooseri peale ja hakkab uut ehitama.

Susi hotelliga sama tanava aares, 100m laande on asjalik ja hubane vabaohu turistiinfobaar, Lavalon Tourist Information. Peremees , monus vana, igati abivalmis, piletite ja muu kohaliku info jagamisel ja asjade orgunnimisel. Turistile tasuta ineternett ja Wifi ning sic! lõpuks ometi sai Lea oma x+1 tk dzinntoonikut kõrist alla.
Ohtul promeneerime meie tanavat mooda laande, seal olevat nightmarket, saab hasti syya ja nanni.
Terve tanav paarisaja m pikkuselt liiklusele suletud ja taidetud ratastel ja ratasteta putkade ning laudadega. Soogivalik on vagev- mitmekesine, ponev ja isuaratav. Lohnade ja maitsete virvarr! Liha, kala, suured ja väikesed molluskid, kalmaarid, kaheksajalad, vegetaabel, puuviljad, smuutid, omletid, nuudel ja riis ja ... Kliendid? Peale meie 4 veel mõni yksik valge ja massiliselt kohalikke. Lahe, mulle meeldib.
Aga nann? Nann nagu nann ikka, mind ei huvitanud.

Reisinoukogu otsustas, et homme soidame fastferriga Roti saarele, peatume seal mingi ca 3-4p, will see, vblla soidame rendivorridega sinnatanna, vblla praeme kohtusid laanekaldal Nempenola või Nemberalla voimisiganespiitsil. Toenäoliselt teeme mõlemat.

Õhtul sain laundry'st puhtad pesud kätte. Kuna hommikul vastuvõtus pandi kirja mitu tk keegi pessu andis, kontrollisime pesumehega, pakkide vastavust kviitungitele. Minu pakis oli kummalisel kombel võõraid hilpe. Ausalt öeldes, olin kimbatuses, sest ei teadnud, kas need stringid ja rinnahoidjad võiksid kuuluda Anjule või Leale. Pesumees ka ei teadnud, aga ta oli kindel, et vähemalt kohalikud naised nööre ümber tagumiku veel ei kanna ja täna pole rohkem turiste käinud. Ju siis meie. Igatahes olime rahul, pesud lõhnavad lausa hästi ja ei kleepu enam.
Tükk ega tuli ekselda pimedail tänavail, tea kas konspiratsioon või mis, aga Arak'i (palmivein) otsides saadeti mind ühe juurest teise juurde, sealt kolmandasse ja neljandasse ning alles 5-ndas kohas sain kauba kätte. Lea eksperthinnang: "... suhteliselt puhta ja huvitava järelmaitsega ning arbuusi järele ja kohvi kõrvale sobib ülihästi". Üldiselt on selgi reisil läinud nagu eelmistelgi aastatelgi Aasias, ikka terve mõistuse joont ajades- klassikalisi alkosid võib, kuid erinevaid kohalikke kodukeedupuskareid PEAB proovima.

Seniks Selamat Tinggal (sii ju, näeme veel). Rotel.
 
Vaata kogu pildigaleriid, http://nagi.ee/photos/valdek/sets/243837/

6 kommentaari:

  1. eino insener Teder ikka suudab ennast reisidel lõhkuda. Loodetavasti on seekord teetanus tehtud ;-)
    Aga vinge et lõpuks internet teid või teie teda leidsite. Lahe lugemine. Pange Lea ka arvuti taha ja Anu rohkem.
    Nautige täiega sooja. Mina sumpasin täna lumes...
    Käts

    VastaKustuta
  2. Fantastiline lugemise kraam, annab lausa pildi ette! Hetkel siin aga torm ja pubide sildid lendavad (st. siis ilm s*** ja hing ihkab ilusat).
    Jutustage rohkem kohalikest!

    VastaKustuta
  3. Loen suure huviga teie edasisi seiklusi!
    Ikka kõige paremat teile kõigile!

    Kallistan tütrekest!

    VastaKustuta
  4. Ma tervitan oma head sõpra Vahurit. Ja ma tahaksin talle öelda , et ma ei ole unustanud meie kokkulepet ( loe: lubadust).

    VastaKustuta
  5. Mis te nüüd koitate oma muljetamistega? Eestis interneti ju nigu muda. Igas laukaski levib nigu loom.

    VastaKustuta
  6. Õige, suplemegi selles mudas, aint hakkab üle pea kokku lööma, sest peale reisijutu kirjutamise võlgade on osalistel ka igapäevased mured ja tegemised tagasi. Elu vajab jälle sebimist ja seega palun oodata.
    Mul just läkski uni ära kell 6 pühaba omikul ja mõtlesingi, et hakkan kirjutama ...
    Aga usun, et avalikuks paneme kogu jutu korraga, siis kui valmis on?
    Aga piinlik lugu küll, vabandan fännide ees.

    VastaKustuta